miercuri, 11 iunie 2008

[r24.ro] Cu bicicleta prin Bucuresti

Dupa ore adunate-n zile de stat in trafic in autobuz, taxi ori masina personala, multi bucuresteni ajung la aceeasi concluzie: „Nu se mai poate fara bicicleta aici!…” Bicicleta este cel mai rapid mijloc de transport in Bucuresti. Categoric.

Un biciclist de oras trebuie insa sa stie unele lucruri. Legislatia in vigoare obliga orice biciclist sa poarte casca. De asemenea, sunt unele strazi in Bucuresti interzise biciclistilor (si nu putine: Magheru, Elisabeta, Kogalniceanu, Calea/Piata Victoriei, Sos. Iancului, Ferdinand, Carol, Bratianu, Lascar Catargiu, Corneliu Coposu, Aviatorilor, Dorobantilor, Libertatii, Dacia, Kiseleff, Piata/Splaiul/B-dul Unirii, Splaiul Independentei, Calea Calarasi, Piata Operei, Sos. Bucureşti - Ploiesti, pana la Aeroportul Baneasa).

Realitatea zilnica este insa alta: nu am auzit pe nimeni sa fie oprit pe vreuna dintre aceste strazi, si nici amendat pentru lipsa echipamentului de protectie. De altfel, nici nu stiu cum un politist ar putea sa prinda pe un biciclist care vrea cu orice pret sa scape…

In alta ordine de idei, insa, tot la capitolul „realitatea zilnica” intra si pericolul la care se expun biciclistii in trafic. Din pacate, nu putem lua in discutie mersul pe pistele de biciclete, caci acestea, acolo unde sunt, sunt fie blocate de masini, fie folosite de pedestri. Asadar, cel mai adesea biciclistii vor circula printre masini. Din experienta personala pot spune ca cel mai mare pericol este atunci cand coloanele de masini stau. Mergand cu bicicleta pe strada, a fost pentru prima data cand mi-am dorit sa nu mi se deschida nici o usa; pentru ca daca s-ar fi deschis, mi s-ar fi deschis in nas, acolo unde de obicei daca nu ai succes se trantesc usile…

Deci mare grija! Incetineste cand treci printre masini! Oricum vei ajunge cu cel putin 40% mai repede decat ei! (dovedit empiric)

Niciun comentariu:

Powered by BannerFans.com